Terug

Meer weten over aromatherapie en Essentiële Oliën

WAT IS EEN ESSENTIËLE OLIE?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is een Essentiële Olie (of een etherische olie) geen vette stof! Maar een vloeibare, vluchtige en geurige stof met verbazingwekkende eigenschappen. Direct gewonnen uit de producerende organen van de plant (bloemen, bladeren, wortelstokken…) door stoomdestillatie, kan deze stof tot enkele honderden verschillende moleculen bevatten. Deze moleculen, volgens hun chemische families, definiëren de kracht van de Essentiële Olie. Zo kan eenzelfde Essentiële Olie meerdere eigenschappen vertonen en polyvalent zijn! Het rendement is laag: er is 100 kg lavendel maar bijna 2 ton rozenblaadjes nodig om 1 liter Essentiële Olie te verkrijgen.

HET BLOEMENWATER (of AROMATISCH HYDROLAAT) :
Dit wordt verkregen op het einde van het proces van stoomdestillatie van de planten waaruit de Essentiële Oliën gewonnen worden. Dit water bevat de actieve principes van de plant maar in mindere mate (minder dan 5%). Het bloemenwater kan gebruikt worden voor huidverzorging.

HET EXTRACT:
Resultaat van het koud uitpersen van citrusschillen.

DE PLANTENOLIE :
In de Aromatherapie komt de plantenolie van de eerste koude persing van zaden, bloeiende toppen of andere specifieke delen van de plant. De olie dient om Essentiële Oliën te verdunnen zodat ze kunnen aangebracht worden op de huid en erdoor geabsorbeerd worden. Maar die olie is ook veel meer dan een simpel hulpmiddel: elke olie heeft kenmerken die eigen zijn en het effect van de Essentiële Oliën versterken… Teamwork!

HET LIPIDE-EXTRACT :

Extractie door maceratie (aftreksel) van actieve bestanddelen van een plant in een plantenolie

WAT IS AROMATHERAPIE?

Het gebruik van Essentiële Oliën, Extracten, Hydrolaten en Plantenoliën voor het comfort en welzijn.

PRODUCTEN OP BASIS VAN ESSENTIËLE OLIËN BESTAAN ONDER VERSCHILLENDE GALENSICHE VORMEN:

 • DE UNITAIRE OLIËN (Essentiêle Oliën, Extracten, Plantenoliën) zijn het meest vertegenwoordigd:
  – in druppelflesjes of pompflesjes
 • DE AFGEWERKTE PRODUCTEN of « klaar voor gebruik » bestaan uit een complex (mengeling) van Essentiële Oliën beschikbaar onder het geheel van galenische vormen en presentatie in de apotheek:
  – galenisch: in een oplossing, capsule, pil, gel, crème, zalf, gom…
 • – presentatie : blisters, roll’on, tubes, ampoules, potten, flessen, sprays, pompflessen…
 • DE VERSTUIVERS worden eerder beschouwd als accessoires

HET STATUUT VAN ESSENTIËLE OLIËN EN AFGEWERKTE PRODUCTEN:

Elk product of olie moet zijn eigen wettelijke status hebben. De status van het product moet duidelijk identificeerbaar zijn voor de consument : voedingssupplement, cosmetisch product, medisch hulpmiddel, verstuivingsproduct,…  

De Essentiële Oliën worden op verschillende manieren gebruikt in functie van hun statuut.

 • Via inname: in de vorm van pure druppels op een neutrale drager om te zuigen of te kauwen (neutrale tablet, suiker…)
 • Via de huid: meestal verdund in een Plantenolie, door massage, wrijving
 • Via inademing : met een aangepaste verstuiver (die de Essentiële Oliën niet verwarmt) of door een paar druppels op een verstuivingssteen te gieten, of in een kopje.
 • Een Essentiële Olie kan meerdere werkingen hebben.

HOE EEN ESSENTIËLE OLIE KIEZEN ?

De verpakking van de Essentiële Olie moet absoluut meerdere vermeldingen hebben om te kunnen kwalificeren als een kwaliteitsvolle olie:

De Latijnse naam: dit moet erop staan om elke verwarring te vermijden.

De oorsprong: de geografische oorsprong van de plant heeft een enorme invloed op de samenstelling van de olie en op de kwaliteit ervan.

Het gebruikte deel van de plant: bloem, blad, schors, wortel, wortelstok, droge vruchten of zaad. Dit verschilt naargelang de plant.

De extractiewijze: stoomdestillatie of koude persing (voor citrusvruchten).

De biochemische specificiteit: dit is de identiteitskaart van de Essentiële Olie. Dit groepeert de belangrijkste actieve moleculen die in de Essentiële Olie gevonden zijn. Eenzelfde soort kan verschillende biochemische kenmerken vertonen naargelang de bodem, de zonneschijn waarvan het genoten heeft, de hygrometrie of het moment van plukken… Dezelfde Essentiële Olie kan dus zeer verschillende werkingen hebben!

Goed om te weten: een Essentiële Olie wordt steeds beschermd door een getint glazen flesje omdat, om intact te blijven, de Essentiële Olie steeds bewaard moet worden buiten bereik van licht en warmte.