MENU

Onmisbaar in ons dagelijkse leven...

Essentiële Oliën bevatten heel veel verschillende inhoudstoffen met buitengewone eigenschappen. Ze bevatten geen proteïnes, lipiden, suikers, mineralen, vitamines. Puur, natuurlijk, eenvoudig … Essentiële Oliën schenken het beste wat de planten aan aromatherapeutische waarden te bieden hebben.

De Essentiële Oliën van Phytosun zijn Botanisch en Biochemisch Gekenmerkt (E.O.B.B.G.), 100% natuurlijk, niet vervalst, niet verder gezuiverd, niet ontdaan van terpenen en niet verdund.


VIA INADEMING


E.O.’s zijn aromatische producten en de meeste zijn ideaal voor verstuiving in de lucht. Het is een toepassing die heel veel positieve resultaten oplevert bij lichamelijke (bv. bij alle luchtwegaandoeningen) en psychische (bv. bij slaapproblemen, angsten...) klachten. Dit wordt als heel prettig ervaren en kan op verschillende manieren gedaan worden:

Druppelmethode
Doe enkele druppels E.O. op een zakdoek en leg deze in de buurt van je luchtwegen of druppel E.O. op een sjaal, het hoofdkussen, de rolkraag, op de deurmat… Eenvoudig en heel efficiënt!

Welke dosering?
Bij de allerkleinsten mogen we slechts heel weinig E.O.’s gebruiken, pas daarom volgende eenvoudige regel toe:           

 • 1 druppel voor kindjes van 0 tot 1 jaar;
 • 2 druppels voor kindjes van 1 tot 2 jaar;
 • 10 druppels vanaf 10 jaar en ouder.


TIPS:     

 • Verkoudheid? Eucalyptus radiata op de sjaal!
 • Griep? Ravintsara op een zakdoek!
 • Slaapproblemen? Fijne lavendel op het hoofdkussen!


Inhalatie
Druppel 3 à 5 druppels E.O. in een kom heet water en adem 5 à 10 minuten de opstijgende aromatische dampen in.
Sluit de ogen, want deze methode zou irriterend kunnen zijn. Blijf na de inhalatie ook nog minstens 1 uur binnen. Deze oude, maar heel doeltreffende methode, wordt vooral gebruikt bij luchtwegaandoeningen.Opgelet, laat een kind nooit boven de E.O.’s inhaleren, maar zet de kom op een afstand of onder het bedje. 

TIP:        

 • Verstopte neus? Eucalyptus radiata en/of Ravintsara voor een vrije ademhaling!


Verstuiving
De meest efficiënte manier om E.O.’s te gebruiken is microverstuiving, zonder opwarming, zonder verdunning. Alle aromatische bestanddelen worden dan in hun totaliteit verspreid met behoud van al hun waardevolle eigenschappen.
Een zachtere manier van verstuiving krijg je door E.O.’s te druppelen in het water van een ultrasone verstuiver. 

TIP:        

 • Phytosun biedt ook kant-en-klare Complexen voor verstuiving aan, die hiervoor ontwikkeld zijn.VIA DE HUID

E.O.’s worden snel opgenomen door de huid. Hou er rekening mee dat E.O.’s sterk geconcentreerde stoffen zijn en dat ze niet allemaal puur op de huid mogen worden aangebracht. De meeste E.O.’s worden op de huid gebruikt na verdunning met een Plantaardige Olie (bv. Macadamia-olie, Arganolie). De hoeveelheid is afhankelijk van de aard van de E.O., van het therapeutische doel en van het lichaamsdeel waarvoor je een verzorgingsolie bereidt. Dit percentage varieert van 0,5% tot 10%. Je kan ook een crème of gel gebruiken als drager.
TIPS  VOOR LOKAAL EN PUUR GEBRUIK:

 • Wondje? Jeuk? Lavendel puur aanbrengen.
 • Koortsblaasje? Ravintsara opstippen telkens als je irritatie voelt.
 • Schimmelinfectie op de voeten? Tea-tree opdruppelen.
 • Hoofdpijn? Pepermunt aanbrengen op de slapen.VIA INNAME

Sommige E.O.’s kunnen ook ingenomen worden. Dit kan door enkele druppels op een neutrale tablet, een broodkorstje of in een lepel honing te druppelen. Nooit meer dan 6 druppels per dag oraal innemen zonder medisch advies. Bv.: 1 à 2 druppels, 2 à 3 keer per dag.
TIPS:

 • Slechte adem? Pepermunt innemen op een neutrale tablet of vooraan op de tong druppelen.
 • Griep of andere virale aandoening? 3 dr. E.O. Ravintsara in in 2 soeplepels honing en hiervan de hele dag nippen totdat deze dagportie op is.
 • Zure oprispingen? 1 dr. E.O. Citroen vooraan op de tong druppelen en herhalen indien nodig.

 

Download onze Paktische Gids voor meer info.